3x3 Lawinen

3×3 Lawinen

3×3 Lawinen – Werner Münter

De nieuwste versie van het standaardwerk van lawinepaus Werner Munter. Behoorlijk wat, deels achterhaalde, wetenschappelijke achtergronden en natuurlijk presentatie van het 3X3 systeem met reductiemethode. Dat is nog altijd de basis voor alle andere ‘handige’ methoden, zoals Snowcard, Stop or Go, etc. De praktische hoofdstukken zijn zeer de moeite waard!

ISBN: 978-3-00-010520-3, Verlag Pohl & Schellhammer, Edition VIVALPIN

 

 

 

PowderGuide

PowderGuide

 

Powder Guide – Tobias Kurzeder, Holger Feist, Patrick Reimann en Peter Oster

De Powderguide is een beetje een hippe uitvoering van Werner Munter’s verhaal. Moderne illustraties en (nog?) veel begrijpelijker taalgebruik. Dit boek gaat meer uit van de freerider dan van de toerskiër. Opvallend veel aandacht voor EHBO. Beetje rommelige lay-out op watervast papier. Nieuwe (serieus aangepaste) druk. Erg goed leesbaar !

ISBN 978-3-7022-2352-6, Tyrolia Verlag: www.powderguide.com

 

 

Lawinen Gefahr

Lawinen Gefahr

Lawinengefahr – Michael Hoffmann

Klein maar fijn en vooral erg goedkoop boekje. Presenteert een alternatieve theorie (‘Relative Sichtweise’) over hoe lawines ontstaan. Die relative Sichtweise verschaft veel inzicht en er staan handige dingen in over wat een rol speelt voor je een lawine lostrapt (bijv. over hoe diep je in de sneeuw zakt, hoe druk wordt overgebracht op zwakke lagen, etc.). Maar Hoffmann heeft uiteindelijk geen handig systeem voor de praktijk en blijft steken bij dezelfde Faktorencheck als in ‘Weisse Gefahr’(zie boven). Kortom: goede achtergrondinformatie voor fanatiekelingen.

ISBN 3-405-15974-1, BLV Verlag

 

 

 

Die weisse Gefahr

Die weisse Gefahr

Die weisse Gefahr – Martin Engler

Interessant boek. Veel aandacht voor de psychologische valkuilen van freeride. Verder uitleg van de ‘Snowcard’, eigenlijk een visueel hulpmiddel voor de reductiemethode van Munter. Het leuke is dat je dit systeem op verschillende ervaringsniveaus kunt gebruiken. De beschreven ‘faktorencheck’ geeft een interessant totaalbeeld van de lawinesituatie.

ISBN: 3-9807591-1-3, in eigen beheer uitgegeven: www.lawinenbuch.de