Triebschnee Lawinewarndienst Tirol nov 2017

Het sneeuwt als een dolle in de Alpen, of heeft dat gedaan. Dat gaat gepaard met de eerste poederpret, maar het lawinegevaar loopt in combinatie met de wind ook vlot op. Wat op het moment erg lastig is voor poederbehoeftige freeriders, is dat de meeste lawinediensten nog niet operationeel zijn. Er zijn nog weinig waarnemers (vaak berggidsen) onderweg en de meeste skigebieden zijn ook nog gesloten. Informatie is dus spaarzaam met grote verschillen in wat er beschikbaar is tussen landen en regio’s. Zwitserland pakt met een volledige bericht uit. Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland hebben de nodig informatie voorhanden, maar geven nog geen “Stufe” (gevaarsniveau) af. Frankrijk houdt zich vooralsnog behoorlijk op de vlakte. Hier kun je meer details bekijken.

Samenvattend: Veel sneeuw in combinatie met de nodige wind leiden tot problemen met verse “Triebschnee”. Deze sneeuw is makkelijk los te trappen als plaklawine. Met kennis van zaken kun je de problemen herkennen. Vooralsnog is de opbouw van het sneeuwdek op veel plaatsen nog niet zo slecht (Bijv. Tirol, Salzburgerland) en dat is een goed teken voor de rest van het seizoen. Voor nu geldt: reken je niet te rijk, pas op en geniet als je naar de bergen gaat!

Grote vlaktes vol met verse Triebschnee! Beeld: Lawine Warndienst Tirol

De keerzijde

De grote sneeuwval in een groot deel van de Alpen de afgelopen dagen is een feest voor ambitieuze freeriders. De sneeuwval is echter ok gepaard gegaan met wond en dat betekent problemen met plaklawines. Een groot deel van de noordzijde van Zwitserland kende daarom vandaag een gevaarsniveau 3. Dat is een niveau waarbij veel ongevallen gebeuren en helaas was vandaag geen uitzondering. In Engelberg viel een slachtoffer te betreuren. Ondanks dat hij met behulp van een lawinepieper gelokaliseerd kon worden, overleed hij korte tijd later.

About the author
Geef een reactie