Met kennis beslissen

Backcountry, freeriden, off piste, stukje poeder, even onder de lift door….. wie doet het tegenwoordig niet? Maar hoe beslis jij of het verantwoord is? Ga je omdat het er goed uit ziet, omdat er nog geen sporen staan, omdat er al sporen staan, omdat je die afdaling eerder hebt gedaan? Of gebruik je een lawinebericht en een beslisstrategie?

Poeder rijden buiten de piste is een risicosport, waarbij in de Alpen meer dan 100 lawinedoden per jaar vallen. Honderden mensen belanden in gletsjerspleten en ook dat loopt niet altijd goed af. Om te voorkomen dat ook jij slachtoffer van je favoriete sport wordt, is een goede training noodzakelijk. Daarom heeft een aantal enthousiaste freeriders het Snow Safety Center opgericht. Daar kun je trainingen volgen waar je leert verstandig onderweg te zijn buiten de piste. Dit zijn geen vrijblijvende ‘kennismakingscursussen’, maar complete opleidingen voor freeriders.

Lawinecursus I, II en III

Er zijn drie niveaus lawinetraining, Lawine I, II en III. Lawine I is voor iedereen die nog nooit een serieuze cursus heeft gevolgd; de basis. Lawine II is voor mensen die Lawinecursus I achter de rug hebben, of die bijv. een ‘Alpinkurs’ bij een ski- of snowboardlerarenopleiding hebben gevolgd. Lawine III is voor freeriders die Lawine II achter de rug hebben en zich willen perfectioneren. Lawine III gaat echt diep op de materie in en geeft nog beter vaardigheden om de situatie in te schatten en je leert autonoom (onafhankelijk van een lawinebericht) opereren.

Hooggebergtecursus

Bij de hooggebergtecursus passeren meer factoren de revue dan alleen lawinegevaar. We gaan dan ook een basis leggen om inzicht in de gevaren van een gletsjer te krijgen, om touwen in te zetten om lastige passages te overbruggen, om goede zekeringen te maken in sneeuw en ijs, en we gaan natuurlijk veel spectaculair afdalen.

Lawineredding en EHBBO voor lawineslachtoffers

We willen er liever niet aan denken, maar soms gaat het mis. En wat moet er dan gebeuren na het pieperzoeken? Hoe behandel je het slachtoffer? We zijn trots om in samenwerking met bergredder en EHBBO-specialist Menno Boermans een tweedaagse cursus aan te bieden waar je alles leert.